Docent

Mijn naam is Francis van der Weide. In 2000 ben ik begonnen met een yoga-docentenopleiding om kennis te maken met yogahoudingen en de filosofie van yoga. Na enkele jaren gestart met lesgeven en dit leidde tot meer inzicht in yoga en de mooie ervaring van het delen van deze kennis. Gaandeweg ontstond er de behoefte naar meer inzicht in de houdingen om zo te voorkomen dat cursisten zich tijdens het aannemen ervan zouden forceren.

De 5-jarige Viniyoga docentenopleiding in België, gegeven door Flor Stickens voorzag in deze behoefte. Viniyoga heeft als uitgangspunt dat de houding moet worden aangepast aan de persoon en niet andersom. Tevens worden de wat meer uitdagende houdingen voorbereid en gecompenseerd. In 2011 heb ik deze opleiding afgerond.

Sindsdien de specialisatie “Yoga bij Kanker” gedaan. Ook volg ik regelmatig bijscholingen. Met name de lessen die door leraren van de Himalaya Traditie worden gegeven zijn voor mij erg leerzaam. Zoals bijvoorbeeld de in het voorjaar 2014 gedane basistraining “Mindful ademen” bij Marilou Hermens. De jaarlijks terugkerende Stiltedagen bij deze Traditie geven meer inzicht in aandacht, stilte en meditatie. In 2017 heb ik de drie jaar durende nascholing bij mijn leraar Flor Stickens voor verdere verdieping op het gebied van de Viniyoga afgerond.

Ook de afgelopen drie jaar gevolgde bijeenkomsten en retraites met Ma Tri (Swami Ma Tripurashakti Bharati) helpen mij om meer inzicht te krijgen in het pad van yoga.

Tijdens een bijeenkomst zei Swami Veda Bharati (Himalaya Traditie) dat er 3 woorden met betrekking tot yoga belangrijk zijn om te onthouden, te weten “practice, practice, practice”. En dat is in mijn ogen ook het aantrekkelijke van de yogafilosofie: de toepasbaarheid in het dagelijks leven.